HSP en véél te ingewikkeld doen en denken

HSP en véél te ingewikkeld doen en denken

“Doe niet altijd zo moeilijk!”

“Je denkt veel te ver door”

“Kun je het niet simpel houden?”

Wie maakt zich daar nou druk om?

Als HSP heb je een van deze vast al eens naar je hoofd gekregen. Met een zucht erbij. En waarschijnlijk ook al vaker over jezelf gedacht of gevonden. Pfff, kan ‘t nooit eens simpel? Hoe doen anderen dat?

Je hebt mensen met een one track mind en helemaal aan de andere kant van het spectrum de HSP’s waar het filter niet zo goed van werkt. Uit onderzoek van neurowetenschapper Bianca Acevedo blijkt dat bij HSP’s die een opdracht moeten oplossen in een hersenscanner er veel meer hersengbieden oplichten dan bij niet HSP’s. Er wordt niet alleen met de relevante informatie aan de slag gegaan maar letterlijk elk detail wordt er bij gehaald. “Diepgaande verwerking houdt in dat er bij elke onnozele opdracht veel te veel hersengebieden gaan ‘helpen’ om het probleem op te lossen‘ (met dank aan een artikel in Psychologie magazine).

Een cliënt van mij verzuchtte bij mij in de praktijk dat ze af en toe gek werd van zichzelf. Ze dacht dat ze de enige was met zo’n vol hoofd wat altijd bezig was met details en allerlei associaties en dat ze zo onnodig ingewikkeld deed. En zo moe werd van zichzelf.

“Het hoort bij hoogsensitief zijn” legde ik uit. Je hersenen zijn anders bedraad. Er komt veel meer informatie binnen dan bij niet HSP’s die je ook nog eens dieper verwerkt. En in dat dieper verwerken wordt het ingewikkeld. Of juist interessant. Is maar hoe je het bekijkt. (meer…)

Uit verbinding: HSP en eenzaamheid

Uit verbinding: HSP en eenzaamheid

Eenzaamheid voelt koud en kil. Afgesloten… op jezelf aangewezen. Verloren of er niet bij horen, zoals iemand pas zei. En dat is niet fijn. Je kunt alles hebben, mensen om je heen, partner, kinderen, veel vrienden, leuke collega’s en je toch eenzaam voelen. En dan snap je dat niet van je zelf. Ik héb alles toch? Waarom voel ik me dan zo eenzaam?

Het tegenovergestelde van eenzaamheid is verbinding. (meer…)

Ik slaap supergoed sinds kort. Lees hier hoe!

Ik slaap supergoed sinds kort. Lees hier hoe!

Ik ben geen heel slechte slaper. Het kan veel erger hoor ik om mij heen. Maar toch… Ik hoor alles, (remedie oordopjes), heb snel last van licht (rolluiken), veel draaien, woelen, vaak wakker liggen en 1 a 2 keer per nacht eruit om te plassen. Voor de eerlijkheid moet ik er wel bij zeggen dat de overgang ook zijn invloed heeft: nachtzweten, opvliegers, onrust (maar dat begint af te nemen). Bottomline: ik ben een lichte slaper die snel wakker wordt. En als ik overprikkeld ben kom ik lastiger in slaap.

Het is mij altijd wel opgevallen dat ik in de winter beter slaap dan in de zomer met alleen een lakentje i.v.m. de warmte én ik was links en recht wat tegen gekomen over verzwaringsdekens. Mmm, zou dat iets kunnen zijn voor mij? Ik herinnerde mij ook dat ik vroeger bij oma heerlijk sliep onder zo’n zware, witte sprei met ribbeltjes en bloemen erop (die had iederéen in die tijd dus als je dit herkent, ben van mijn leeftijd 😊). (meer…)

HSP en jezelf op de eerste plaats zetten: egoïstisch?

HSP en jezelf op de 1e plaats zetten. Ben je dan een egoïst?

Als je jezelf op de 1e plaats zet ben je een egoïst. Of dreig je dat te worden. Die angst hoor ik vaak bij cliënten die zichzelf wegcijferen en altijd aanpassen. Zoals recent nog; ze kwam tot de conclusie dat haar plaats in het gezin nog ná de hond kwam. We moesten er beiden een beetje om lachen maar het is natuurlijk intriest.

Ik zou het willen omdraaien. Je bent juist een egoïst als je jezelf niet op de eerste plaats zet. Als je jezelf klein maakt, blijft aanpassen aan de ander, niet jezelf bent omdat dat niet goed genoeg zou zijn. Je stelt jezelf mooier en beter voor dan je bent. Je bent niet helemaal eerlijk, jij hebt ook behoeften en die stop je maar weg om in dienst te staan van de ander. (meer…)

Goed slapen als HSP-er: 10 ongebruikelijke tips

Goed slapen als HSP-er: 10 ongebruikelijke tips

Laatst was ik op vakantie met mijn lief. En dan begint thuis al de vraag: kussen mee of niet? Want we gaan naar een vreemd hotel. In Frankrijk. Met waarschijnlijk van die rare rolkussens. En ik weet ook al niet hoe de matras is en of het donker genoeg zal zijn. Zucht.. daar begint m’n hsp-gemiemel al, (oordeel ik toch weer stiekem een beetje over mezelf).

Maar hé, we hadden afgesproken dat ik alle rare hsp dingetjes van mezelf zou accepteren dús moet ik ervoor zorgen dat ik goed slaap anders ben ik overdag niet fit en veel te snel overprikkeld. Kussen mee dus. Neemt wel veel plaats in vind mijn lief. Jammer dan! Hotelkamer valt mee. Het ruikt er wel raar en ik kan de gedachte over wie er allemaal in gelegen hebben moeilijk loslaten.

Aangekomen in het huisje op ons vakantieadres. 2 slaapkamers. Hmm… welke te kiezen? De bedden zijn op z’n Frans: romantisch smal. Bij ons noem je dat een twijfelaar. Ik twijfel tussen beide kamers. Hoe is de matras? Veel te hard. Allebei. Rare wollen dekens en het luik gaat net niet helemaal dicht dus komt er daglicht doorheen. Niet fijn. Wel fijn: ons eigen beddengoed. Dat ruikt lekker vertrouwd. (meer…)

Ik, hoogbegaafd? Echt niet! (of toch wel?)

Ik, hoogbegaafd? Echt niet! (of toch wel?)

 

HSP en hoogbegaafdheid wordt vaak in een adem genoemd. Ik kom het steeds meer tegen in allerlei literatuur, op Facebook en bij cliënten die er erover beginnen.
Er is zelfs een Amerikaanse psychologe, Linda Silverman, die beweert dat het een en hetzelfde is.

Ja, leuk dacht ik dan altijd, maar ik niet natuurlijk. Kreeg maar een HAVO advies. Ben van school getrapt vanwege rebels gedrag en 2x blijven zitten, afgezakt naar de MAVO. Ja, dat klinkt als hoogbegaafd. Dat mijn falen op school niet zoveel met mijn intellect maar alles met omstandigheden te maken had, heb ik lang niet gezien. Een weinig ondersteunende thuisbasis vanwege een dysfunctioneel, bijstandsgezin des te meer. Het kwam eigenlijk niet bij me op dat studeren voor mij was weggelegd. Ik vond leren altijd erg leuk (nog steeds trouwens) en ben erg nieuwsgierig naar hoe iets werkt of in elkaar zit. Als kind al was ik erg blij al we ergens op bezoek waren waar ze een Winkler Prins Encyclopedie hadden (voor de jongere lezers: dat is Google maar dan in mooie, donkergroene, gebonden boeken). Zat ik de hele middag van alles op te zoeken. Ik was ook niet weg te slaan uit de bieb. Mocht al heel vroeg naar de volwassenbieb omdat ik alles uit had.

Ik dacht altijd dat je van een Einstein-achtige genialiteit moest zijn om hoogbegaafd te zijn. Blijkt dus niet waar! IQ is een indicatie maar er komt veel meer bij kijken, het is ook een manier van denken en zijn. (meer…)

Het wordt nooit perfect: geluk is niet maakbaar….

Het wordt nooit perfect: geluk is niet maakbaar…

Er is altijd wat. Ben ik eindelijk op vakantie waar ik zo naar heb uitgekeken vanwege drukte en stress, zit ik me na een paar dagen te vervelen en voel ik heimwee. Is het mooi weer, heb ik ‘t te warm. Ben ik blij dat ‘t eindelijk gaat regenen, loopt de kelder onder. Wat je ook wenst, er is altijd wat. Het is nooit perfect. En dat is voor een HSP-perfectionist best lastig. Ik wíl het zo graag perfect, maar dat lukt dus niet. Het hoort bij HSP zijn: het graag goed doen (vooral voor de ander) en een hoog streefniveau hebben. Plus natuurlijk een grote controledrang en ‘als-dan’ denken. Als ik 5 kg afval ben ik gelukkig, als ik maar ergens anders woonde voelde ik me beter, als mijn partner meer begrip voor me heeft ben ik wél happy.

Hier zit een mythe achter. Als je maar hard genoeg aan jezelf werkt en je best doet word je gelukkig. Niet waar dus. (meer…)

HSP en dieren: een bijzondere connectie…

HSP en dieren: een bijzondere connectie…

Als 3 jarige liep ik rond met een zorgvuldig toegedekte mus in mijn poppenwagen. Helaas dood, dat wel.

Toen ik op de basisschool zat mocht ik een poes uitzoeken in het asiel. Ik koos de allerlelijkste. Waarom wil je die? vroeg mijn moeder onthutst. Omdat niemand die wil hebben, zei ik. Het bleek de liefste kat ooit te zijn. Al mijn zakgeld ging op aan vissen voor het aquarium, voer voor de hamsters en speeltjes voor de kat. Elke zwerfhond op straat sleepte ik mee naar huis en die mocht ik dan nooit houden. Ze waren meestal toch wel van iemand.

Ik heb een diepe connectie met dieren, altijd al gehad. En die is wederzijds. Kijk je een beetje uit met de kat? zei een vriendin vanuit de keuken, ze is nogal schuw en vals. Ehhh, ze lag al bij me op schoot te spinnen. Heel vanzelfsprekend. (meer…)

3 tips om góed te leren piekeren…

3 tips om góed te leren piekeren…

HSP’s zijn tobbers van nature. Ik weet het van mezelf. Het komt door de andere bedrading in ons hoofd die ervoor zorgt dat we veel meer info oppikken en verwerken. Dat kost energie maar levert ook veel op. Je bent opmerkzaam en ziet, ruikt, proeft, voelt, hoort dingen die anderen niet waarnemen. Dat moet allemaal worden verwerkt. Maar dat gepieker, vooral ’s nachts, mag wel wat minder vind ik altijd. Piekeren heeft een negatieve bijklank gekregen. Het moet weg. Het is niet zen, Het hangt samen met het ego. Laat het lós….(en adem uit uit). Maar hoe dan?

Terwijl ik lag te piekeren over mijn piekeren kwam ik tot de conclusie dat er ook goed piekeren bestaat. Ik kom vaak tijdens zo’n piekerronde op goede ideeën. Daar heb ik wat aan. Even verder gepiekerd en hé! Er zijn 2 soorten piekeren! (meer…)

De HSP man: Held of Watje….

De HSP man: Held of watje…

 

Iemand was boos op mij. Omdat mijn blog alweer over vrouwen ging. Het ging over mijn blog over boosheid (lees ‘m hier).  Deze HSP man vond dat niet eerlijk en dat vond ik wel interessant. Ik legde uit dat ik als vrouw vanuit mijn perspectief schrijf en dat ik dat logisch vind. Tegelijkertijd realiseerde ik me dat hoogsensitiviteit vaak aan vrouwen wordt gekoppeld. Er zei ooit iemand serieus tegen mij dat het een ‘vrouwenaandoening’ was. Dat is natuurlijk niet zo . Het is gewoon 50-50% verdeeld over iedereen. Maar toch..

Ik heb best veel mannen in mijn praktijk als klant die vaak tegen andere problemen aanlopen dan mijn vrouwelijke cliënten.
Ik heb mijn ’boze klager’ dus beloofd dat ik een blog over HSP en mannen zou schrijven omdat hij me geïnspireerd had.

Deze is dus voor jou!

Eerst even over mijn foute titel: de HSP man bestaat niet net zoals de HSP vrouw niet bestaat. Iedereen heeft zijn persoonlijkheid en een deel van je zijn bestaat uit hoogsensitieve dingetjes. Iedereen is gelukkig uniek. (meer…)